Republika Srpska

За недостатак улагања крив је ОХР

БАЊА ЛУКА - Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да кривицу за слаб прилив страних инвестиција у БиХ треба адресирати на ОХР, чији званичници већ годинама благонаклно гледају на очигледне насртаје на уставни поредак земље, а који су саставни дио политичких платформи појединих странака.


"Страни инвеститори страхују и од помисли да инвестирају новац у БиХ - земљу у којој се без икаквих санкција позива на кршење Устава. Нема дилеме да је Република Српска привлачнија за улагање управо због поједностављене бирократије и погодности у вези с пореском политиком", каже је Павловић".

Делегат у Дому народа парламента БиХ Зоран Копривица изјавио је да је због политичких турбуленција улазак страног капитала у БиХ у овој години умањен за више од 30 одсто у односу на претходну годину.

"То је посљедица дубоке подијељености политичких странака и неријешених питања о кључним стварима за будућност БиХ. Несагласност у вези са доношењем закона о попису становништва очигледан је примјер апсолутног размимоилажења", рекао је Копривица.

Он је нагласио да без рјешења политичких питања неће бити ни страних инвестиција.

"Лоша слика у вези са страним инвестицијама била би далеко гора да није било улагања у Рафинерију у Броду, што је обезбијеђено захваљујући напорима и пословном амбијенту у Републици Српској. Без те инвестиције, подаци за ниво БиХ би били још поразнији", навео је Копривица.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog