Svijet

Ахмадинеџад критиковао Америку у Копенхагену

КОПЕНХАГЕН – Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад критиковао је вечерас САД као државу зависну од нафте која пропагира рат и инсистирао да свака земља има право на чисте и обновљиве енергетске ресурсе, укључујући нуклеарну енергију.


„Већ један вијек нафта је основа и стратешка компонента америчке спољне безбједносне политике. Током тог периода, свјетски региони богати нафтом постали су театри за ратове и војни авантуризам који је довео до стране доминације над њиховим енергетским ресурсима“, рекао је Ахмадинеџад на конференцији УН о климатским промјенама.

Он је додао да су САД приграбиле четвртину свјетских залиха нафте и енергије, иако у њима живи само пет одсто свјетског становништва.

„Скоро 40 одсто од укупног броја аутомобила у свијету возе се у тој земљи захваљујући окупацији и контроли извора нафте у другим државама“, рекао је ирански предсједник у Копенхагену.

Он је напоменуо да је војни буџет САД скоро једнак војним буџетима свих осталих земаља заједно и да је ова земља активно присутна у свим оружаним сукобима и ратовима у свијету.

Ахмадинеџад је оцијенио да је климатске промјене изазвао капитализам и трка у искориштавању јефтиног и обилног фосилног горива.

Он је рекао да је рјешење у томе да све земље добију приступ нуклеарној снергији и тиме умање емисије штетних гасова који изазивају загријавање планете.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog