Društvo

БиХ има довољно домаћих судија који су стручни и способни

БАЊА ЛУКА - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милорад Новковић изјавио је у БиХ има довољно домаћих стручних, етичних и способних судија и тужилаца који су опредијељени да раде свој посао.


"Сматрам да је правосуђе БиХ оспособљено, као што је оспособљено и правосуђе у другим државама", рекао је Новковић и додао да домаће судије и тужиоци раде свој посао стручно, објективно, морално и поштују етичке принципе и кодекс судија и тужилаца.

Новковић је у интервјуу потврдио да је покренута иницијатива да се мјеста тројице страних тужилаца, који су водили око 200 предмета у Тужилаштву БиХ, попуне домаћим тужиоцима.

"Мислим да ће главни тужилац брзо расписати конкурс за попуну тих радних мјеста домаћим тужиоцима. Колико сам обавијештен, главни тужилац ће покренути иницијативу и за проширење систематизације тужилаца у Тужилаштву БиХ", рекао је Новковић.

Говорећи о тужиоцима из Посебног одјељења за организовани криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, који ће, према посљедњој одлуци високог представника у БиХ, сада бити правни савјетници, Новковић је рекао да му није познато која ће бити њихова улога и додао да је то "нова категорија у правосуђу".

"Они ће моћи да буду у судници јер ако су јавна суђења онда у судници може да буде свако, па и савјетници. Која ће бити њихова улога, мени стварно није познато. То је једна нова категорија у правосуђу", рекао је Новковић.

Новковић је истакао да је неажурност судова и неразумна дужина трајања појединих поступака велики проблем правосуђа.

"У БиХ имамо највећи број судова који су неажурни. ВСТС је у овој години и наредним годинама предузимати активности на рјешавању што већег броја предмета, нарочито из ранијих година", рекао је Новковић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog