Društvo

ФБиХ: Извести дужнике пред суд

САРАЈЕВО - Главни федерални тужилац Здравко Кнежевић изјавио је да ће Тужилаштво Федерације БиХ издати наредбу свим кантоналним тужилаштвима да проведу озбиљне истраге које ће на оптуженичке клупе извести највеће дужнике по основу неплаћених јавних прихода у ФБиХ.


"С обзиром да имамо информације да нико ништа не предузима по овим питањима, а проблем се протеже већ неколико година, посебно имајући у виду општу економску ситуацију у ФБиХ, одлучили смо да прикупимо те податке и видимо ко је то све поименично дужник према ФБиХ", рекао је Кнежевић.

Истакавши да се таква ситуација више не може толерисати, Кнежевић је напоменуо да за сада нема прецизних података за колико је ФБиХ оштећена по основу ненаплаћених јавних прихода, али да је сигурно ријеч о десетинама милиона КМ.

Он је додао да институцијама од којих су затражени подаци није дат прецизан рок, те да је затражена велика количина информација, али да, у сваком случају, очекује да ће добити их у наредних петнаестак дана.

"Иначе, Федерално Тужилаштво нема првостепену кривичну надлежност, али ћемо код сваког кантоналног тужилаштва инсистирати да крену у утврђивање чињеница и да се види да ли у неплаћању и неизвршавању обавеза према држави по основу јавних прихода постоје елементи кривичних дјела", рекао је Кнежевић.

Федерално Тужилаштво раније је затражило да му се у најкраћем року достави листа највећих дужника - правних лица у ФБиХ због постојања индиција о могућем почињењу кривичних дјела из области пореза, кривичних дјела против привреде, пословања и сигурности платног промета, као и других кривичних дјела из области корупције.

Подаци су затражени од Федералног завода ПИО, Пореске управе ФБиХ и Управе за индиректно опорезивање БиХ, а односе се на назив и сједиште компанија, имена директора, надзорних тијела, тачан износ дуга и друге податке.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog