Svijet

Иран: Без пресуде за професорицу оптужену за шпијунажу

ТЕХЕРАН - Суђење француској професорици Клотилди Рејс оптуженој за шпијунажу у Ирану данас је настављено, али пресуда није изречена.


Суд у Техерану је најавио могућност да ће Рејсова бити поново позвана, саопштено је данас из француског Министарства за спољња питања.

Случај француске професорице изазвао је пораст тензија између Француске и Ирана, који су већ у спору око намјене нуклеарног програма Техерана.

Француски предсједник Никола Саркози рекао је да је Рејс није крива и описао је као "пијуна у дипломатској игри".

Пред данашње рочиште француски министар иностраних послова позвао је на брже изрицање пресуде, али суд у Техерану није одредио датум када ће се Рејс сљедећи пут појавити нити када ће јој бити изречена пресуда.

Рејс је ухапшена 1. јула непосредно прије планираног одласка из Техерана и током протеста покренутим након објављивања спорних резултата избора одржаних 12. јуна.

Париз је одбацио приједлог Ирана о размјени затвореника између ње и Иранца који служи доживотну казну у француском затвору због убиства бившег иранског премијера 1991. године.

Иранска новинска агенција Фарс пренијела је изјаву њеног адвоката Мухамеда Али Махдавија који је рекао да је данашњи проце трајао три часа.

Махдави је новинској агенцији Фарс рекао да ће он завршну ријеч дати на сљедећем рочишту за којем датум још није одређен.

Агенција је јавила да је у судници био и француски амбасадор у Техерану.

Рејс је у августу ослобођена из затвора уз кауцију, чија сума није објављена и налази се у француској Амбасади у Техерану и не смије да напусти Иран до окончања суђења.

Друго рочиште одржано је током протеклог мјесеца али није било никаквих вијести о току процеса.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog