Svijet

Уведене санкције Еритреји

ЊУЈОРК - Савјет безбједности УН увео је данас санкције Еритреји због помоћи коју је та земља пружила побуњеницима у сусједној Сомалији.


Резолуцију је подржало 13 од 15 чланица Савјета безбједности. Међу казненим мјерама су ембарго на увоз оружја и забрана путовања члановима руководства Еритреје.

Либија, која нема право вета у Савјету безбједности, гласала је против резолуције, а Кина, која има право вета, била је уздржана.

Резолуцијом се од Еритреје захтијева да обустави све директне или индиректне покушаје дестабилизације прелазне Владе у Сомалији.

У тексту се апелује на све чланице УН да провјере своје луке и аеродроме и сав терет који иде ка Сомалији и Еритреји, у потрази за забрањеним наоружањем и осталим војним материјалом.

Од Еритреје се истовремено тражи да моментално повуче своје трупе са спорне граничне територије са Џибутијем и ангажује се у дипломатским напорима ради постизања "узајамно прихватљивог" споразума са том земљом.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун добио је задатак да за 180 дана поднесе извјештај о томе да ли је Еритреја испунила захтјеве из резолуције.

Амбасадор Еритреје у УН Араја Деста апеловао је претходно да чланице УН одбаце овај документ и оптужио Вашингтон да је главни архитекта резолуције која "нема фактичку или правну основу".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog