Društvo

Штрајк љекара у Грачаници

ГРАЧАНИЦА - Професори и љекари запослени на Хируршком Одјељењу болнице "Симонида" у Клиничко-болничком центру Приштина, измјештеном у Грачаницу, настављају са штрајком.


Штрајк ће се наставити све до испуњења захтјева, односно до смјене директора КБЦ др Стојана Секулића.

"Уколико Министарство здравља Србије не донесе одлуку о његовој смјени, 15. јануара ступићемо у генерални штрајк који ће умногоме бити радикализован", изјавио је новинарима проф. др Јова Младеновић.

Младеновић је најавио да су доктори већ поднијели захтјеве за напуштање КБЦ и примање минималног личог дохотка.

"Проблем је што секундарни ниво здравствене заштите све дубље тоне и што је рачун КБЦ због злоупотреба и ненаменског коришћења средстава више од два месеца у блокади, те што су лекови и медикаменти на резерви и прети опасност да се уруши секундарни ниво здравствене заштите у овој јединој здравственој установи тог типа јужно од Ибра", каже у име штрајкача др Младеновић.

Он наводи да су делегацију штрајкача примили највиши представници Министарства здравља и Министарства за Косово и Метохију.

"Добили смо подршку јер је извјесно и очигледно да КБЦ више не може функционисати уколико Секулић остане јер су међуљудски односи доведени на најнижи могући ниво", истиче Младеновић.

Прије два дана одржана је сједница катедре хирургије Медицинског факултета измјештеног у Косовску Митровицу којој су присуствовали ректор Приштинског универзитета др Здравко Витошевић и руководство тог факултета.

"На састанку је закључено да се хитно предузму мере на сређивању стања у КБЦ Приштина", каже Младеновић.

У Болници "Симонида" обавља се минимум рада. Врше се само хитни хируршки захвати што је увелико угрозило систем здравствене заштите пацијената у централном дијелу Косова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog