Društvo

Добој се сјећа одвођења у логоре

ДОБОЈ - У Добоју ће сутра бити обиљежена 94. годишњица интернације Срба у добојски логор, а помену ће присуствовати и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Раде Ристовић.


У Цркви светих апостола Петра и Павла у 11.00 часова биће служен парастос настрадалим српским логорашима, а у 11.30 часова биће положено цвијећа на спомен-обиљежје и спомен-костурницу, саопштено је из Бироа Владе РС за односе са јавношћу.

Обиљежавање годишњице организује Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова,

У добојски аустроугарски логор, од 27. децембра 1915. године, када је стигао први транспорт, па до 5. јула 1917. године, када је остао без иједног логораша, било је интернирано 45 791 Срба, међу којима је било 16 673 мушкараца и 16 996 жена и дјеце, те 12 122 српских војника и старијих особа из херцеговачког, сарајевског и романијског подручја, те из граничних подруја Србије и Црне Горе са БиХ.

Борачка организација РС и Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Владе РС утврдио је 17 догађаја масовних страдања српског народа на просторима БиХ, међу којима је интернација Срба у добојски аустроугарски логор од 1915. до 1917. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog