Politika

Шутановац: НАТО између нас и Руса

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Драган Шутановац рекао је да Србија сама са Русијом не може да чини никакав безбједносни концепт, јер је између те двије државе НАТО одавно постављен.


"Па, и руски гас нам долази преко НАТО земаља", рекао је Шутановац за "Вечерње новости", одговарајући на питање да ли је могуће балансирати између НАТО-а и Русије, која је предложила нови концепт европске безбједности, за шта је и Београд заинтересован.

Шутановац је навео да тај приједлог руског предсједника Дмитрија Медведева треба да буде тема на европским форумима као што је ОЕБС, те истакао да Србија треба да се, прије свега, скоцентрише на безбједносну политику региона, јер ту може да буде лидер.

"Сви они који мисле да је Србија важан глобални безбедносни субјект, грдно се варају. Србија треба да се базира на регион, јер ту може да буде лидер", рекао је Шутановац.

Шутановац је рекао да је отварање војне мисије Србије при НАТО-у, која почиње са радом од Нове године, требало да се догоди још прије три године.

Он није директно коментарисао критике да је та мисија основана да буде предворје уласка Србије у НАТО, наводећи да га "радује отварање сваке полемике о теми - ко је издајник, ко страни плаћеник, а ко патриота, јер то показује да озбиљне критике рада нема".

"Подсетићу да је највећи помак у приближавању НАТО направљен баш у време Владе Војислава Коштунице, када је приступљено ”Партнерству за мир”, и када је отворена НАТО канцеларија у оквиру Министарства одбране Србије", додао је Шутановац.

Он је поновио да ће се, осим професионализације војске, новац из војног буџета за идућу годину трошити на конверзију аеродрома Лађевци у цивилно-војне сврхе, наставак сарадње са одбрамбеном индустријом и њена промоција у свијету.

Биће појачан број војних вјежби и учешћа у мировним операцијама, прије свега, мировном операцијом у Либану, истакао је министар одбране.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog