Svijet

Украјина: Немамо ништа са заплијењеним оружјем

КИЈЕВ - Украјина је данас негирала наводе да је теретни авион "Ил-76" у којем је пронађено наоружање из Сјеверне Кореје изнајмила украјинска компанија.


У теретном авиону пронађено је 35 тона наоружања у 145 сандука које су тајландске власти пронашле када је авион слетио у Бангкок ради допуне горива. Купца и дестинацију наоружања окружује мистерија.

Званичници наводе да је међу наоружањем пронађен и мали противавионски ракетни систем и резервни дијелови за ракету земља-ваздух из Сјеверне Кореје.

Чланови посаде авиона из Казахстана и Бјелорусије, који се налазе у притвору, тврде да нису знали ништа о војној природи терета.

Капетан авиона Иљас Исаков тврди да је посаду ангажовала украјинска компанија "Авијатек", која је "изнајмила авион".

Украјински Савјет за националну безбједност спровео је истрагу о овим наводима и закључено је 24. децембра да авион заплијењен на Тајланду не припада ниједној легалној украјинској компанији.

"Истрагом је утврђено да званично овлаштени украјински извозници наоружања или превозници нису учестовали у инциденту повезаном са пљенидбом авиона натовареног наоружањем на Тајланду. Сваком покушају да се открије `украјински траг` у овом инциденту циљ је да утиче на предсједничке изборе заказане за идући мјесец у Украјини", наводи се у саопштењу Савјета, а преноси руска новинска агенција "РИА Новости".

Према саопштењу, теретни авион "Ил-76" који није има никакав терет слетио је 13. октобра на аеродром недалеко од Кијева и остао је на техничком дијелу паркинга у складу са међународним правилима и процесурама.

У саопштењу се додаје да је авион без терета напустио Украјину 8. децембра и отишао је ка Азербејџану.

Тајландски суд је 14. децембра продужио притвор петочланој посади, од којих су четири држављана Казахстана и један из Бјелорусије, још 12 дана да би власти имале времена за истрагу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog