Svijet

Турска: Војници у затвор, јер су их заробили Курди!?

ДИЈАРБАКИР - Турски војни суд изрекао је осморици оптужених војника, које су курдски побуњеници заробили 2007. године, затворске казне у трајању до 30 мјесеци, изјавили су данас извори из турског правосуђа.


Исти извори рекли су да је суд у граду Вану на истоку Турске изрекао казну затвора једном од оптужених у трајању од 30 мјесеци због непослушности и подстрекавања на непослушност.

Други оптужени осуђени су на затворске казне у трајању између 15 и 20 мјесеци због немара и непослушности, али су њихове казне укинуте.

Војнике су 21. октобра 2007. године отели припадници побуњеничке Радничке партије Курдистана приликом напада из засједе на јединицу турске војске код села Даглика, недалеко од ирачке границе. У нападу је убијено 12 турских војника.

Заробљени војници оптужени су да нису пружали отпор побуњеницима који су их одвели у базе ПКК у планинама на сјеверу Ирака. Критичари суђења сматрају да су војници кажњени "јер нису погинули".

Заробљеници су ослобођени двије седмице касније када су их побуњеници предали регионалној влади предвођеној Курдима на сјеверу Ирака.

Напад из засједе на турску војску код села Даглика шокирало је Турску и изазвао је притисак на владу да предузме војну акцију на склоништа ПКК на сјеверу Ирака.

Четири мјесеца касније, турска војска прешла је границу и покренула седмодневну офанзиву током које је, како је саопштено, убијено најмање 240 милитаната а уништено је више од десет база ПКК.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog