Svijet

И ФБИ тражи тијело бившег кипарског предсједника

НИКОЗИЈА - Кипарска полиција саопштила је данас да амерички Федерални истражни биро помаже у потрази за украденим тијелом бившег предсједника Кипра Тасоса Пападопулоса.


Полицијски портпарол Михалис Кацунотос изјавио је да је агент ФБИ, стациониран у амбасади САД у Атини, посјетио Кипар прошле седмице у оквиру мисије утврђивања чињеница и обишао гробно мјесто из којег је украдено тијело.

Портпарол је додао да ће званичник ФБИ послати извјештај штабу у Вашингтону, прије него што ова служба донесе одлуку о наредним корацима.

Грчка и Израел такође су понудили помоћ у истрази о једном од најшокантнијих кривичних дјела у историји Кипра, након што су острвске власти упутиле апел путем међународне полицијске организације Интерпол.

Полиција још није утврдила мотив крађе која се догодила 11. децембра, за коју каже да је била „намјерна и пажљиво планирана“, пошто је за отварање гробнице био потребан заједнички напор троје или четворо људи.

Пљачкаши гроба посули су своје трагове живим кречом, али је полиција успјела да пронађе трагове ДНК на мјесту злочина.

Скрнављење гроба бившег кипарског предсједника изазвало је жестоке осуде широм политичке сцене на овом средоземном острву.

Штампа спекулише да је крађа можда извршена ради наплате откупнине, јер је Пападопулос водио успјешну адвокатску фирму прије него што је постао предсједник, а његова супруга Фотини потиче из имућне породице Левентис.

Кипарски предсједник Деметрис Христофијас изразио је забринутост због слабог напретка у истрази и наредио полицији да интензивира напоре.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog