Svijet

Нови грип однио 12 хиљада живота

ЖЕНЕВА – Закључно са 27. децембром, у свијету је потврђено 12.220 случајева смрти од новог грипа, али је пандемија изгледа у повлачењу, саопштила је Свјетска здравствена организација.


Овај закључак изведен је из податка да је речена бројка за 700 случајева већа него недељу дана раније, када је била за 1.500 случајева виша него у претходној недељи.

Тренутно је свињски грип најактивнији у источноевропским земљама. Последњих недеља су најкризније тачке Грузија, Црна Гора и Украјина, саопштила је СЗО.

У другим дијеловима Источне и Јужне Европе - од Грчке, преко Бугарске, Србије па све до региона Урала у Русији - распрострањене су све респираторне инфекције, укључујући и нови грип.

Упркос усредсређености медицинских радника последњих мјесеци на вирус Х1Н1, сезонски грип је много смртоноснији - према подацима СЗО од њега сваке године умре 250.000 до 300.000 људи широм свијета.

У Западној Европи свињски грип је још увијек раширен, али је његов врхунац прошао. Болест малаксава и у Мексику, САД и Канади, као и у Централној и Јужној Америци и на Карибима.

Нови грип је, како се чини, у опадању и у Источној Азији, односно у Кини, Јапану и на Тајвану, саопштила је СЗО.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog