Svijet

Запатеро: Главни циљ економски опоравак ЕУ

МАДРИД - Шпански премијер Хозе Луис Запатеро изјавио је данас, поводом преузимања ротирајућег предсједништва ЕУ од Шведске, да ће циљ током мандата те државе бити да се избори за економски опоравак и да учини европску економију продуктивнијом, иновативнијом и стабилнијом.


Шпанија је данас преузела предсједавање ЕУ од Шведске, уз спектакуларан шоу којим је на мадридском тргу Пуерта дел Сол, обиљежен и долазак Нове године.

Запатеро у кратком видеу, објављеном на интернет страници, који је шпанска Влада покренула у част почетка предсједавања Унијом, истакао да у складу са Лисабонским уговором, који је ступио на снагу 1. децембра, ЕУ мора да ради на томе да буде присутнија на глобалној политичкој сцени.

"Морамо да учинимо Европу снажнијим фактором на међународном плану, Европу која брани и шири вриједности мира, сарадње и дијалога између свих народа", истакао је Сапатеро.

Шпанија је прва земља чланица ЕУ која ће у складу са Лисабонским уговором шестомјесечно руковођење ЕУ дијелити са новоименованим, сталним предсједником Европског савјета бившим белгијским премијером Херманом ван Ромпејем.

Ромпеј ће предсједавати самитима шефова држава и влада и управљати планом рада Уније, док ће Шпанија током свог шестомјесечног предсједавања водити састанке на нижим нивоима.

Шпанија је раније најавила да је главни циљ предсједавање ЕУ, осим проналаска излаза из економске кризе, да подстакне запошљавање и привредни раст, што је нарочито амбициозан циљ јер она од свих земаља Уније има највећу стопу незапослености, од чак 17,9 одсто, што је дупло више од европског просјека.

Мадрид је, такође обећао да ће у наредних шест мјесеци наставити да пружа подршку европској интеграцији Западног Балкана.

Најављено је и да ће Шпанија, десет година послије самита ЕУ - западни Балкан у Загребу, организовати нови сличан сусрет на високом нивоу, у мају у Сарајеву.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog