Svijet

Снијег закочио Европу

ЛОНДОН - Нове сњежне падавине донијеле су нове проблеме у саобраћају у Великој Британији - због обилног снијега отказани су или касне многи летови, жељезнички и друмски саобраћај одвија се отежано, док је обустављена настава у већем броју школа.


Након што је сњежни талас захватио Шкотску и сјевер Енглеске, снијег је завејао и југ земље као и Лондон, а у Ридингу, граду западно од Лондона, сњежни покривач износи 30 центиметара.

Метеоролози су саопштили да се ради о неуобичајено великим сњежним падавинама и најавили да ће током дана у југозападном и централно дијелу снијег наставити да пада.

Један пензионер погинуо је синоћ када је изгубио контролу над својим возилом на залеђеном путу у Тичфилду, саопштила је локална полиција.

На већини аеродрома у земљи саобраћај је суспендован или поремећен.

Лондонски аеродроми Гетвик и Лутон као и аеродроми у Бирмингему, Саутемптону, Бристолу, Кардифу и Шефилду су током ноћи били затворени док су рано јутрос отворени аеродроми у Саутемптону и Лутону.

На аеродромима у Манчестеру и Ливерпулу, који су јуче повремено били затворени, регистрована су кашњења као и на аеродромима Хитроу, Глазгов и Лидс Бредфорд.

Саобраћај на путевима широм земље се такође отежано одвија, а бројни аутомобили су по више часова били блокирани због сњежних наноса.

На аутопуту у Хемширу 600 до 1000 возила било је блокирано због чега се оформила колона од десетак километара те је војска интервенисала и помогла блокираним путницима.

Међутим, градски саобраћај у главном граду функционише без већих проблема осим што су регистрована мање кашњења.

У земљи је више хиљада школа затворено.

Компанија "Нашнел Грајд", која се бави снабдјевањем електичне енергије апеловала је на потрошаче да за загријавање и кување користе гас, пошто је други пут у њихој историји регистровано 30 одсто више потрошње од уобичајне сезонске потрошње.

Децембар 2009. био је најхладнији за посљедње 54 године и ситуација ће се, како је прогнозирано, још погоршати овог викенда уз талас изузетно хладног ветра који долази из Сибира.

И друге земље западне Европе захватио је хладни талас. Температура се спустила и до минус 19 степени колико је измјерено у Њемачкој.

У Француској снијег је пао у Нормандији, Бретањи и у централним дијеловима, па је саобраћај отежан. Због ниских температура, потрошња електричне енергије у Бретањи је повећана 20 одсто.

У Швајцарској је због велике хладноће ваздушни саобраћај успорен и летови ка Француској и Холандији одвијају се уз велика кашњења.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog