Svijet

Јапан: Умро последњи преживјели атомског напада

ТОКИО - Јапанац Цутому Јамагучи, једина особа за коју је званично потврђено да је преживјела атомске нападе на Хирошиму и Нагасаки на крају Другог свјетског рата, умро је од рака у 93. години.


Јамагучи је био на пословном путу у Хирошими 6. августа 1945. године, када је амерички авион бацио прву атомску бомбу.

Он је тада задобио тешке опекотине и провео ноћ у овом граду, а потом се вратио кући у Нагасаки, уочи бомбардовања 9. августа.

Јамагучи је раније изразио наду да његово искуство представља лекцију о миру за будуће генерације.

Од раније се знало да је Јамагучи преживио бомбардовање Нагасакија, а у марту прошле године јапанске власти потврдиле су да је био и у Хирошими.

Грађани који су преживјели нападе атомским бомбама и радијацију добили су статус "хибакуша" и право на државну надокнаду, укључујући љекарске прегледе и покривање трошкова сахране.

"Моје двоструко излагање радијацији званично је потврђено. То може да пренесе млађим генерацијама ужасну причу о атомским бомбардовањима, чак и након што умрем", изјавио је Јамагучи прошле године.

Он је у својим позним годинама често причао о бомбардовањима и изражавао наду да ће нуклеарна оружја бити укинута.

Око 140 000 људи погинуло је у атомском нападу на Хирошиму, а 70 000 у Нагасакију. Преживјели су годинама патили од обољења изазваних радијацијом, укључујући рак.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog