Svijet

У Ирану ухапшено 180 људи

ТЕХЕРАН - Иран је током претходних дана ухапсио више од 180 људи, укључујући новинаре, студенте и активисте за заштиту људских права, објавио је данас забрањени опозициони интернет сајт.


Сајт "Рахесабз" објавио је имена 92 особе, укључујући 10 помоћника опозиционог лидера Мира Хосеина Мусавија и 17 новинара који раде углавном за медије реформске оријентације.

Ухапшена су још 94 студента, чија имена нису објављена, углавном у светом граду Машаду, наводи се у извјештају.

Осморо људи погинуло је 27. децембра током сукоба између припадника снага безбједности и опозиционих присталица током шиитског вјерског празника Ашуре.

Полиција је објавила да је током протеста ухапшено неколико стотина људи, од којих се још најмање 300 налази у затворима у Техерану.

"Рахесабз" је једна од 60 организација са којима ирански грађани, према одлуци власти, не смију да ступају у контакт. На листи се налазе још Би-Би-Си, Хјумен рајтс воч и америчке медијске куће.

Опозициони интернет сајт наводи да је ухапшено и 12 припадника вјерске организације Бахаис, међу којима је и бивши секретар организације за заштиту људских права чији је члан добитница Нобелове награде за мир Ширин Ебади.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog