Svijet

Oбама најавио увођење нових безбједносних мјера

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Барак Обама најавио је данас увођење додатних мјера које ће бити предузете како се не би поновили пропусти због којих се прије двије седмице догодио покушај бомбашког напада унутар путничког авиона изнад Детроита.


Обама је поновио да су различите структуре у америчким службама безбједности располагале различитим информацијама о нападачу, нигеријском држављанину Умару Фаруку Абдулмуталабу те да су те информације највјероватније биле довољне да се спријечи његов покушај напада, али да ништа није предузето зато што сва сазнања о нападачу нису била прикупљена на једно мјесто.

Аналитичари истичу да су се мањкавости у размјени информација између различитих америчких служби безбједности поновиле упркос великим реформама које су у сектору безбједности извршене послије терористичких напада на америчке градове Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. године.

Обама није најавио нову опсежну реформу служби безбједности, али је рекао да се мора начинити напор како би систем боље функционисао.

Амерички предсједник истакао је да прије свега жели да се избјегне понављање грешака, а да га мање интересује именовање конкретних особа које су начиниле пропусте.

Обама је нагласио и да, на крају крајева, он, као предсједник, чија је дужност да штити америчке грађане, сноси одговорност за пропусте који су довели до покушаја напада на путнички авион.

"Када систем не функционише, коначна одговорност за то је на мени", рекао је Обама.

Међу најављеним мјерама су и прецизније утврђивање улоге сваке од америчких служби безбједности, затим квалитетнија анализа прикупљенх података те бржа размјена информација.

Према Обаминим ријечима, такође ће бити преиспитана процедура стављања особа осумњичених за повезаност са тероризмом на спискове лица којима је забрањено да лете у Америку.

Обама је најавио додатне значајне инвестиције у безбједност авио-саобраћаја.

Амерички министар за унутрашњу безбједност Џанет Наполитано обећала је да ће на аеродромима убрзати постављање 300 специјалних скенера који омогућавају обезбјеђењу да путнике практично виде голе.

Вјерује се да ће ти скенери умањити шансе да неко у авион унесе експлозив скривен у одјећи, као што је то прије двије седмице учинио Нигеријац Абдулмуталаб.

Амерички предсједник се након покушаја напада на католички Божић 26. децембра суочио са лавином критика које су му упутили чланови Републиканске странке да недовољно озбиљно схвата обим пријетње тероризма Америци.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog