Svijet

Поново штампане карикатуре муслиманског пророка

ОСЛО - Норвешки лист "Афтенпостен" објавио је данас репродукције контроверзних карикатура пророка Мухамеда, дјело Курта Вестергарда, који је прошле седмице био мета покушаја убиства.


Лист "Вестергард" објавио је умањене верзије шест од 12 цртежа данског карикатуристе. Ови цртежи изазвали су бијес муслимана широм свијета, након што их је 2005. године први пут објавио дански лист "Јиландс постен".

Неколико карикатура протумачено је као повезивање ислама и пророка Мухамеда са тероризмом и самоубилачким бомбашким нападима. На једној карикатури пророк је приказан са турбаном у облику бомбе.

Другог јануара један 28-годишњак упао је у Вестергардову кућу наоружан сјекиром, узвикујући "освета" и "крв". Карикатуриста се склоно у специјалну собу и позвао у помоћ полицију, која је ранила и ухапсила нападача.

Уредник "Афтенпостена" Хилде Хаугсгјерд написала је да је "природно и оправдано поново објавити умјетнички и новинарски рад који је вјероватно узрок овог насиља".

"Афтенпостен" је први пут објавио копије карикатура 2005. године. Сљедеће године дневни листови у многим земљама учинили су исто, позивајући се на слободу изражавања.

Муслимани су протестовали широм свијета, а у демонстрацијама су погинуле десетине људи и причињена велика материјална штета на данским амбасадама и осталим објектима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog