Društvo

Поплаве на све стране

БАЊА ЛУКА – Топљење снијега који је прије тридесетакдана жестоко падао, и кишакоја је затим услиједила, учинили су да извјештаји о поплавама буду све чешћи и чешћи.


Општински штаб Цивилне заштите у Приједору прогласио је први степен приправности у заштити од поплава због раста водостаја Сане који је прешао критичну тачку од 420 центиметара и износио је 423 цм са тенденцијом даљег раста.

Сана се прије тога излила на лијеву обалу ниже од градског моста у Приједору и поплавила шест домаћинстава у насељу Тукови и угрозила више кућа у насељу Рашковац.

Водостај ријеке Саве у Семберији јутрос износи 740 центиметара и за 10 центиметара је нижи од критичне тачке када ступају на снагу ванредне мјере одбране од поплава.

Водостај је виши за 43 центриметара у односу на јуче и извјесно је да ће бити уведене ванредне мјере уколико Сава настави да расте овим темпом.

Сава и рјечица Лукавац, која се у њу улива, излиле из корита и окружиле шест кућа у бијељинској Мјесној заједници Нови, али куће још нису заплављене.

Водостај Дрине тренутно је у стагнацији, а јединице Цивилне заштите редовно обилазе поплављена насеља Амајлије, Јања и Попови. У овим мјестима је поплављено на десетине викенд кућа, а у Јањи 10 окућница и око 600 хектара ораница.

Ријека Босна је поплавила пољопривредно земљиште низводно од Добоја, али и поред тенденције даљег раста водостаја нема опасности за околна насеља, рекао је дежурни метеорлог у Метеоролошкој станици у Добоју Милорад Векић.

Он је навео да водостај Босне у Добоју јутрос износи 213 центиметара и нижи је за 80 центиметара од критичне тачке, када ступају на снагу редовне мјере одбране од поплава.

"Ријека Босна поплавила је приобална оранична поља низводно од Добоја, али и поред тенденције раста нема опасности за околна насеља, јер се она налазе на узвишенијим приобалним теренима", објаснио је Векић.

Магистрални пут Кланци - Гацко потпуно је затворен за саобраћај због излијевања ријеке Заломке и велике количине воде по коловозу, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

У општини Бугојно поплаве су парализовале живот у појединим дијеловима града, након што је у посљедња 24 часа пало 36 литара кише по метру квадратном.

Ситуација је најкритичнија у дијелу Мјесне заједнице Грачаница, гдје је Врбас плавио двадесетак стамбених објеката и пољопривредног земљишта, а угрожен је и нови мост који су мјештани овог насеља недавно саградили уз помоћ општине

Раније је саопштено да је усљед поплављеног коловоза потпуно обустављен саобраћај на западном прилазу Сарајеву и преусмјерен на стари пут преко Илиџе.

За саобраћај је затворен и гранични прелаз Габела Поље због излијевања ријеке Неретве.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog