Politika

Тадићева порука мира и вјере у ЕУ

БАЊА ЛУКА – Предсједник Србије Борис Тадић послао је данас из Бање Луке, гдје се обиљежава Дан Републике Српске, поруку помирења, истакавши да је будућност свих народа у региону у Европској унији, гдје треба да буду добри сусједи и добри пријатељи.


 

„Српски народ се бори за уважавање властитог националног интереса, али такво право имају и сви народи на простору Западног Балкана”, рекао је предсједник Србије.

„Сматрам да наши народи треба да се помире и да та рука помирења буде симбол заједничке вредности”, истакао је Тадић.

Према његовим ријечима, све народе у региону „чекају велика искушења и зато треба водити политику уважавања различитих идентитета и различитих националних интереса”.

„Морамо да у односу на 90 године прошлог века, а почетком овог века, поштујемо легитимност тих различтих идентитета и националних интереса”, рекао је Тадић у обраћању новинарима.

„Сви заједно имамо будућност у Европској унији где треба да будемо добри суседи и добри пријатељи”, поручио је Тадић.

Он је грађанима Српске честитао 18. рођендан Републике и Божић.

Али референдум...

На питање о референдуму који се најављујеу Српској, Тадић је изјавио да се Србије о њему није изјаснила, истичући да питања из домена унутрашње политике треба да рјешавају легално изабрани представници власти у БиХ.

Он је нагласио да Србија има право да каже свој став и да ће га говорити увијек само када је у питању очување Дејтонског мировног споразума.

"Сматрам да сви треба да допринесу смањењу политичких тензија у БиХ. Србија никада ништа неће учинити што би дестабилизовало БиХ, као што неће подржати поделу БиХ бранећи на тај начин и интегритет БиХ, али и властити интегритет на Косову и Метохији", рекао је Тадић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је поновио да ће сваки договор између три народа и два ентитета бити прихватљив за Србију.

Тадић сматра да није могуће да међународни представници остану у БиХ вјечно, те да непрекидна употреба бонских овлаштења има контраефекат.

"Потребно је да што пре дођемо у зону политичког функционисања у којем међународни представници не доносе одлуке које су од суштинског значаја за грађане БиХ. Ако желимо стабилну и развојну БиХ интегрисану у ЕУ те одлуке у будућности морају доносити легитимни представници грађана", нагласио је Тадић.

А ни извињења нема

Тадић додао да би био срећан када би извињење какво је он упутио другим народима било упућено и српском народу, према којем су учињени страшни злочини током протеклих ратова.

"Само када разумете туђу муку и када будете у стању да се уживите у туђу муку и невољу имате и способност да поштујете и себе и своју жртву и због тога ће Република Србија у наредном периоду, поштујући и туђе и своје жртве, доносити одлуке и декларације и спроводити овакву политику", рекао је Тадић новинарима у Бањалуци.

Коментаришући изјаву кандидата за предсједника Хрватске Милана Бандића да треба да се извини за злочине који су Срби починили у Хрватској, Тадић је рекао да Бандић очигледно није знао за чињеницу да се он јавно извинио за све злочине које су у име Србије и грађана српске националности учинили неки представници српског народа.

Он је нагласио да је и данас, трећи дан Божића, прилика да се пошаљу исте поруке и извињење једни другима због злочина које је неко учинио у име неког народа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog