Politika

Сулејман Шварц оправдава Медуњанина и БХ муслимане

ВАШИНГТОН – Амерички стручњак за ислам на Балкану Стивен Сулејман Шварц је оцијенио да су елита Босне и Херцеговине као и млади људи који још нису пронашли себе подложни утицају радикалног ислама и вехабија.


И муслиманска елита, као и све остале, подложна је корупцији јер воли лагодан живот и због тога је лак плијен исламских радикала.

Слична је ситуација и са босанском муслиманском елитом, оцијенио је Шварц.

Осим елите ту су и млади људи, који мало из моде, мало из трагања за сопственим идентитетом лако прихватају радикалне ставове.

Многи до њих ће проћи кроз ту младалачку фазу, али неки ће упасти у невољу, рекао је Шварц који је и руководилац невладине организације Центар за исламски плурализам у Вашингтону.

Међутим Шварц је оцијенио да то није неки сувише забрињавајући процес јер обе наведене групе у БиХ чине око „10 одсто становништва, чак можда и само пет одсто”.

Поводом хапшења у Њујорку Адиса Медуњанина, који је у САД дошао из БиХ, Шварц је изјавио да би случај могао да на неки начин има последице по БиХ.

Додао је да претпоставља да је тај младић био можда изолован у друштву, па се тражећи пријатеље повезао са групом Наџибулаха Зазија, и да вјерује да бошњачка заједница у САД осуђује цјели случај и да већина никада не би подржала сличне активности.

Коментаришући недавне изјаве израелског министра спољних послова Авигдора Либермана да је Балкан, а прије свега БиХ и Косово, будуће упориште Ал каиде, Шварц је рекао да је то претјеривање.

Ипак потврдио је утицај радикалних исламиста на Балкану, прије свега вехабија. Они су се, по Шварцу, убацили и на Косово, али најгора је ситуација у Македонији, гдје вехабије контролишу исламску заједницу, и у Албанији, гдје нико и не покушава да контролише радикализам.

Наравно радикализам на Балкану не може се поредити, указује Шварц, са исламским екстремизмом у југоисточној Азији - Авганистану и Пакистану, па чак и у Индији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog