Društvo

Синдикат доктора медицине: Тражићемо смјену Шкрбића

БАЊА ЛУКА - Предсједник Струковног синдиката доктора медицине /ССДМ/ Републике Српске Миодраг Фемић изјавио је да Фонд здравственог осигурања РС и Министарство здравља и социјалне заштите РС пацијентима обећавају куле и градове, али да у пракси није тако.


"Љекари долазе у сукоб са пацијентима јер им не смију пружити адекватно лијечење због свакодневног условљавања врстом и обимом љекарских услуга од стране Фонда. Под пријетњом да ће љекари бити кажњени, уноси се свакодневни страх и конфузија шта се смије, а шта не смије пружити пацијенту", рекао је Фемић.

Према његовим ријечима, реформа здравства се одвија без учешћа доктора.

"Доктори РС немају ништа против да се западни систем препише и примијени у РС, али нека се препише све, а то значи и плате љекара. На западу је доктор на врху друштвене љествице и никоме не пада на памет да о његовој плати уопште јавно прича, а још мање да дозволи да о њеној висини одлучује мање квалификован кадар", навео је Фемић.

Он је додао да је сваки договор који је овај синдикат покушао постићи са ресорним министром пропао, и то због "недосљедности ресорног министра".

"Захтјев за смјену министра Ранка Шкрбића није спекулација. То је званичан захтјев доктора на посљедње двије ванредне сједнице Скупштине ССДМ-а РС", подсјетио је Фемић.

Он је одбацио тврдње да је захтјев за смјену министра политички мотивисан.

"Докторима у РС је потпуно свеједно ко је на функцији министра здравља у Влади РС. Али онај ко врши ту функцију мора да зна ко је носилац посла у његовом ресору, мора да носиоце посла третира као своје сараднике, а не као гомилу нерадника, како нас докторе министар Шкрбић најрадије представља", додао је Фемић.

Он је подсјетио да су доктори договорили са ресорним министром да се ураде измјене и допуне Закона о платама за докторе и посебни колективни уговора за докторе, али да то није испоштовано.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog