Društvo

Србија отказује наруџбу милион и по вакцина?

БЕОГРАД - Постоји могућност да Србија откаже милион и по вакцина против новог грипа, односно половину контигента, и то највјероватније без плаћања "пенала", рекла је директор Завода за здравствено осигурање Србије Светлана Вукајловић.


Она је навела да су преговори са "Југохемија-фармацијом" о отказивању дијела поруџбине почели чим је постало јасно да се не може утрошити три милиона вакцина купљених за 799 динара по дози од "Новартиса".

"Све је још у фази преговора, али постоји сагласност да се наруџбина преполови", каже Вукајловићева и додаје да о томе одлуку треба да донесе Влада Србије.

Према њеним ријечима, ниједна од 850 000 доза вакцина које су до сада "ушле" у Србију не може да се врати.

"А колико ћемо од три милиона уговорених вакцина заправо и узети, одлучиће Влада Србије. Учинићемо све да то прође са што мањим финансијским губитком или без њега. Представници `Новартиса` би око 15. јануара требало да дођу у Србију", рекла је Вукајловићева.

Министар здравља Томица Милосављевић најавио је да ће Влада у наредним седмицама донијети одлуке у вези са преиспитивањем потреба за вакцином против вируса Х1Н1.

Непун мјесец од почетка имунизације у Србији, вакцину је до сада примило нешто више од 104 000 или 1,66 одсто становништва.

Србија је до сада платила 500 000 доза.

Институт за јавно здравље "Батут" и радна група за одбрану од грипа ове седмице би, по налогу министра здравља, требало да анализирају досадашњу имунизацију и да дају процјену даљег тока вакцинације.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog