Svijet

Сјеверна Кореја: Постићи мировни споразум за Корејски рат

СЕУЛ - Сјеверна Кореја саопштила је данас да жели да што је прије могуће буде постигнут мировни споразум који би замијенио прекид ватре којим је окончан Корејски рат (1950-1953) како би се изградило повјерење са САД.


Сјеверна Кореја је и раније упућивала сличне позиве истичући да уколико би био постигнут мир са САД тиме би били и активирани међународни преговори о окончању нуклеарног програма Пјонгјанга у замјену за храну.

Сјеверна и Јужна Кореја су технички још у рату и обје земље распоредиле су више од милион војника дуж границе.

"Уколико би повјерење било изграђено између Сјеверне Кореје и САД то би било од кључног значаја за закључивање мировног споразума чиме би било укинуто ратно стање што је коријен непријатељских односа. Уклањањем препреке санкције дискриминације и неповјерења као што су санкције, ускоро би могло довести до покретања шестостраних преговора", саопштила је данас сјевернокорејска државна новинска агенција КЦНА.

Сјеверна Кореја је прије неколико седмица изразила спремност да оконча свој бојкот шестостраних преговора, али аналитичари сматрају да ће Пјонгјанг само покушати да постави услове за свој повратак у разговоре са Јужном Корејом, Кином, Јапаном, Русијом и САД.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog