Svijet

Израел: Влада одобрила градњу зида на граници са Египтом

ЈЕРУСАЛИМ - Израелска Влада одобрила је планове за градњу зида дуж своје границе са Египтом како би спријечила прелазак илегалних миграната и милитаната.


Зид ће бити изграђен дуж два дијела границе, недалеко од града Елијата на Црвеном мору и на ивици Појаса Газе.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да је одлука донесена како би се заштитило становништво и демократија, али да ће избјеглицама и даље бити дозвољено да затраже улазак у јеврејску државу.

Нетанјаху је нагласио да је одобрена градња дијелова зида, чиме ће бити блокирани главни правци за прелазак више од 266 километара дуге границе, те да ће бити постављена и најсавременија опрема за надзор.

Трошкови цјелокупног пројекта требало би да износе око 270 милиона долара, док би градња требало да буде окончана у року од двије године.

Египатски безбједносни извори изјавили су да Израел није обавијестио Каиро о плановима, али да се неће противити изградњи све док се обавља са израелске стране границе.

Током посљедњих неколико година више хиљада миграната је из Египта прешло у Израел.

Египатска полиција је од маја убила најмање 17 миграната, углавном Африканаца, што је, како је саопштено, учињено како би била спријечена трговина људима

Из Египта у Израел најчешће илегалним путем покушавају да уђу држављани Еритреје и Судана.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog