Društvo

Хаг: Наставак суђења Шешељу

ХАГ - Пред Хашким трибуналом данас ће бити настављено суђење предсједнику Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, које је прекинуто прије скоро годину дана.


Главни претрес биће одржан данас и сутра. Судија који предсједава у овом предмету Жан-Клод Антонети раније је саопштио да је заказивањем наставка суђења прихваћен захтјев оптуженог за преиспитивање прекида.

Тужилаштву је одобрено да саслуша још једног свједока, док је судско вијеће позвало још шест.

Истовремено су одбијени захтјеви оптужбе за додатно вријеме за извођење доказа и да се оптуженом наметне бранилац.

Суђење Шешељу, који се терети за прогоне несрпског становништва са подручја БиХ, Хрватске и Војводине, прекинуто је у фебруару 2009. године на захтјев Тужилаштва, које је тврдило да је због објављивања информација о заштићеним свједоцима угрожен интегритет поступка.

У међувремену је Шешељу одржано суђење за непоштовање суда, јер је у једној од својих књига наводно објавио информације о заштићеним свједоцима. Шешељ је проглашен кривим и осуђен на 15 мјесеци затвора.

Тај предмет је тренутно у жалбеном поступку.

Шешељ се Трибуналу добровољно предао 23. фебруара 2003. године и дан касније је пребачен у притворску јединицу у Схевенингену. Суђење је почело у новембру 2006. године, да би убрзо било прекинуто, јер је Шешељ због одлуке да му се наметне адвокат штрајковао глађу. Суђење је поново почело 7. новембра 2007. године.


Послије тронедјељне зимске паузе, у Хашком трибуналу данас ће бити настављено и суђење хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу, оптуженима за злочине над српским цивилима у току и послије операције "Олуја" у љето 1995. године. Доказни поступак настављају заступници одбране.

Биће настављено и суђење некадашњим званичницима Херцег-Босне Јадранку Прлићу, Бруни Стојићу, Слободану Праљку, Миливоју Петковићу, Валентину Ћорићу и Бериславу Пушићу, оптуженим за злочине над нехрватским становништвом. И у овом предмету у току је доказни поступак одбране.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog