Politika

Скупштина Србије ће разматрати двије резолуције

БЕОГРАД - Скупштина Србије разматраће приједлоге двије резолуције којима се осуђују злочини почињени током деведесетих на територији некадашње Југославије.


Једна ће се односити на осуду злочина почињених над Бошњацима у Сребреници, а друга на осуду свих других злочина, рекли су извори из владајуће коалиције у парламенту Србије.

Исти извор наводи и да је намјера да те приједлоге подржи што већи број посланика у парламенту, а не само представници владајуће већине.

Текстове обје резолуције предложиће владајућа коалиција, али, према овом извору, о њима ће се разговарати са представницима опозиционих партија, како би се обезбиједила што шира парламентарна подршка приликом гласања о та два текста.

Из владајуће већине не искључују могућност да рад на приједлозима двије резолуције буде завршен до 20. јануара, за када је планирана ванредна сједница скупштине, али напомињу да ће те резолуције у парламенту бити сигурно усвојене прије почетка редовног, прољећног засједања у марту.

Након што је предсједник Србије Борис Тадић затражио да се усвоји резолуција којом би Србија осудила злочин у Сребреници, ратне злочине осуђују све политичке странке у Србији, али нису јединствене око доношења посебне резолуције о Сребреници.

Једни се залажу за усвајање само резолуције о Сребреници, али је већина за усвајање документа, којим би се, осим Сребренице, осудили и други ратни злочини на просторима бивше Југославије.

Сличан покушај у парламенту је пропао 2005. године, јер није било сагласности о томе треба ли посебно осудити злочин у Сребреници или заједничком декларацијом устати против свих злочина на територији бивше Југославије.

Тадићев ДС је за усвајање резолуције о Сребреници, Савез војвођанских Мађара и СДП Расима Љајића, као и опозициони ЛДП Чедомира Јовановића.

За чланице владајуће коалиције Јединствену Србију и СПС неприхватљиво је издвајање Сребренице, уколико не буду усвојене декларације и о другим страдањима Срба на просторима бивше Југославије, док су за Г17 плус пут до компромиса – усвајање двије резолуције.

Из СНС-а Томислава Николића поручују да о декларацији о Сребреници не могу ништа да кажу док не виде конкретан приједлог.

Против резолуције само о Сребреници су из опозиционог блока радикали, као и ДСС Војислава Кошутнице, која се залаже за декларацију којом би се осудили сви злочини на простору бивше Југославије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog