Politika

Нема црногорског амбасадора без црногорске мањине

ПОДГОРИЦА - Предсједник Црне Горе Филип Вујановић изјавио је данас да неће потписивати акте размјене амбасадора са Косовом док не буде ријешено питање признања црногорске мањине и њеног представљања у косовској власти.


Он је рекао да веома цијени став Министарства иностраних послова Црне Горе да у припреми размјене дипломатског особља са Приштином саопшти очекивање да, у правном систему Косова, буде ријешено питање признања црногорске националне заједнице као мањине.

"Ја свакако нећу потписивати акте размјене амбасадора док црногорска национална заједница нормативно јасно не буде призната за мањину и не буде јој обезбијеђено аутентично представлјање у власти Косова", нагласио је Вујановић.

Он је поновио да је јавно више пута саопштио да је надлежност МИП-а да, након одлуке Владе о признању независности Косова, са њим успостави дипломатске односе реализујући ту одлуку.

"Мислим да је значај тог имплементационог чина укупно пренаглашен, јер он представља само дипломатско провођење већ донијете одлуке", навео је Вујановић.

Он сматра да прије размјене амбасадора са Косовом треба са њим ријешити отворена питања.

"То доживљавам условом те важне дипломатске одлуке у којој надлежност припада, осим Владе, и предсједнику државе, који даје агреман и прима акредитивна писма страних амбасадора, а нашим амбасадорима потписује указ о постављању", навео је Вујановић.

Он је раније истицао да су обезбјеђење повратка на Косово избјеглица из Црне Горе и признања Црногораца као мањине, уз њихово представљање у власти Косова, отворена питања између двије државе.

Црна Гора успоставила је данас дипломатске односе са Косовом, које је раније једнострано прогласило независност од Србије. Министарство спољних послова Србије упутило је оштар демарш представнику Владе Црне Горе у Београду поводом одлуке власти у Подгорици да успостави дипломатске односе са привременим институцијама самоуправе у Приштини.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog