Politika

Црна Гора: Или српска застава или оставка Вујановића

ПОДГОРИЦА - Српски национални савјет затражио је данас од предсједника Црне Горе Филипа Вујановића да обезбједи “Уставом гарантована права” српског народа на употребу националних симбола.


У писму Вујановићу, предсједник СНС-а Момчило Вуксановић навео је да је полиција у Пљевљима “противуставно и незаконито” скинула српску националну заставу испред просторија Српског културног центра „Патријарх Варнава”.

Он је истакао да Устав Црне Горе гарантује право на избор, употребу и јавно истицање националних симбола и обиљежавање националних празника.

Вуксановић је навео да је Вујановић у ранијем разговору са представницима СНС-а обећао да ће држава у свему поштовати Уставом гарантована права српског народа.

“Од вас очекујемо да сада то докажете, тако што ћете ауторитетом највише државне функције коју обављате, учинити да Срби у Црној Гори имају у свему равноправан третман са свим другим националним заједницама”, поручио је Вуксановић.

Према његовим ријечима, за СНС је идентитетско питање Срба у Црној Гори од кључне и прворазредне важности.

“Без поштовања идентитетских права српског народа, Црна Гора не може и неће бити стабилно друштво и просперитетна држава. Безусловно поштовање тих права је клјучно за будућност ове државе”, навео је предсједник СНС-а.

Вуксановић је нагласио да ће СНС о овом инциденту обавијестити Амбасаду Србије и мисију ОЕБС-а у Подгорици, као и све међународне организације за заштиту лјудских права и слобода.

“Истовремено ћемо против полиције пред надлежним органима повести одговарајући поступак, због гажења наших, Уставом и свим релевантним међународним документима, гарантованих права и слобода”, рекао је Вуксановић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog