Svijet

Смрт главног града Хаитија

Око 200 000 људи погинуло је у разорном земљотресу који је погодио Хаити, а уништено је три четвртине пријестонице Порт о Пренса, рекли су званичници у овој карипској држави.


 

"Прикупили смо око 50 000 тијела. Према нашим процјенама погинуло је између 100 000 и 200 000 људи, иако никада нећемо знати тачан број жртава", рекао је министар унутрашњих послова Пол Антоан Бијен-Аиме Ројтерсу.

Државни секретар за јавну безбједност Арамик Луис рекао је да је до сада 40 000 тијела сахрањено у масовну гробницу.

Уколико се подаци о жртавама покажу тачним земљотрес јачине 7.0 степени Рихтерове скале, који је погодио сиромашни Хаити у уторак, биће један од 10 најтежих икад забиљежених

Уколико се подаци о жртавама покажу тачним земљотрес јачине 7.0 степени Рихтерове скале, који је погодио сиромашни Хаити у уторак, биће један од 10 најтежих икад забиљежених.

Три дана након земљотреса банде пљачкаша почеле су да крстаре градом и пљачкају преживјеле који бораве у импровизованим склоништима на улицама међу рушевинама и тијелима која се распадају.

Предсједник Рене Превал и премијер Жан Макс Белерив пребачени су у импровизовани полицијски штаб у близини аеродрома и њихова највећа забринутост је пораст насиља у земљи.

"Немам кућу, немам телефон и ово је сада моја резиденција. Морамо да осигурамо гориво за камионе који скупљају тијела. Болнице су препуне", рекао је потресени предсједник чија је кућа уништена у земљотресу", рекао је Превал Ројтерсу.

Он је додао да се све мора поново изградити.

"Предсједничка палата, зграде парламента и министарства правосуђа збрисане су са лица земље", рекао је предсједник Превал.

Пљачка и насиље постају уобичајена појава међу огорченим преживјелима због кашњења помоћи док САД и друге земље покушавају да убрзају испоруку хране, воде и лијекова кроз пренатрпани аеродром, уништене луке и путеве прекривене рушевинама.

Било је неколико инцидената, људи пљачкају или се туку за храну. Они су очајни, они су већ три дана без хране и било какве помоћи

"Било је неколико инцидената, људи пљачкају или се туку за храну. Они су очајни, они су већ три дана без хране и било какве помоћи", рекао је подсекретар УН за мировне операције Алан Лерој, чија је мисија од 9 000 чланова изгубила 36 људи када се њихова база срушила у земљотресу.

Он је додао да су за сада закон и ред у земљи под контролом, али је упозорио да ће глад донијети невоље уколико помоћ брзо не стигне.

"Морамо осигурати да ствари потпуно не измакну контроли али за то је потребно да помоћ стигне на вријеме јер људи умиру од глади и болести јер нема лијекова", рекао је Лерој.

Амерички предсједник Барак Обама, који је обећао почетних 100 милиона долара Хаитију, најавио је да ће САД учинити све да сачувају животе и помогну Хаитију да "стане на своје ноге".

"Обим разарања је огроман, а број жртава је без преседана", рекао је Обама у Бијелој кући.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон посјетиће данас Хаити, а посјета генералног секретара УН Бан Ки Муна очекује се сутра.

Авиони и бродови пристижу са спасилачким тимовима, псима трагачима, апаратима за филтрирање воде, храном, љекарима и телефонским оператерима, али "уско грло" је мали и пренатрпан аеродром.

Из Стејт дипартмента је саопштено да је Влада Хаитија одобрила САД привремену контролу над аеродромом како би убрзала испоруку помоћи

Из Стејт дипартмента је саопштено да је Влада Хаитија одобрила САД привремену контролу над аеродромом како би убрзала испоруку помоћи.

Америчка војска распоредила је око 1 000 људи у Хаитију у петак, а хиљаде још чекају на бродовима у близини Хаитија. Очекује се укупно 10 000 америчких војника у земљи до понедјељка.

САД саопштиле су да је долазак носача авиона са нуклеарним наоружањем "Карл Винсон" са 19 хеликоптера у петак отворио други канал испоруке помоћи. Амерички војни хеликоптери почели са испоруком воде и пребацивањем повријеђених у пољску болницу у близини аеродрома.

Сваамеричка здравствена организација саопштила је да се најмање осам болница и здравствених центара срушило или је оштећено у земљотресу.

"Немамо никакву опрему. Потребне су нам хируршке рукавице, антибиотици, антисептици и средства за дезинфекцију. Ништа немамо, ни воду, дјеца данима не пију воду јер је немамо", рекао је љекар Жан Диудон Очелијен.

На улицама скоро и нема полиције иако се повремено виде припадници бразилских снага УН како патролирају, има случајева пљачкања лешева и пуцњаве у центру Порт о Пренса

На улицама скоро и нема полиције иако се повремено виде припадници бразилских снага УН како патролирају, има случајева пљачкања лешева и пуцњаве у центру Порт о Пренса.

У остацима једног супермаркета десетине људи копају тражећи храну испод рушевина.

"Одређена помоћ полако пристиже, али не за много људи", каже Маргарет Агире, званичник при Међународном медицинском корпусу.

Преживјели моле за помоћ новинаре и репортере у граду тражећи храну и воду.

Неки преживјели, бијесни због спорог пристизања помоћи, праве блокаде на путевима од лешева у једном дијелу града.

Камиони натрпани лешевима пребацују тијела у ископане масовне гробнице изван града, али хиљаде тијела још увијек лежи на улицама и међу рушевинама.

Медицински стручњаци кажу да иако лешеви шире непријатан мирис у случајевима гдје су људи умрли од шока а не од неке заразне болести као што је колера мала је опасност од заразе чак и од великог броја тијела у распадању.

Министар здравља Алекс Ларсен рекао је Ројтерсу да ће се три четвртине Порт о Пренса морати поново изградити.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog