Politika

Joсиповић: Око формуле се морате договорити

БАЊА ЛУКА - Новоизабрани предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да није паметно и мудро извана форсирати формуле за БиХ, већ да формулу морају наћи три конститутивна народа заједно и сами.


"Све што би се извана наметнуло било би краткога вијека", оцијенио је Јосиповић и додао да је апсолутно на истом фону као и предсједник Србије Борис Тадић, односно да службени Загреб, као и Београд, жели да подржи договор три народа у БиХ.

На питање како види односе са Републиком Српском и да ли је она за њега спорна, Јосиповић је рекао да је онако како је сада постављена организација у БиХ, она легална и легитимна.

"Када буде другачије, када се о томе буде разговарало, онда ћемо промијенити став. Када ви промијените своју организацију, то ће за мене бити релевантно", рекао је Јосиповић за.

На питање да ли би подржао БиХ уређену са три федералне јединице, од којих би једна била са хрватском већином, Јосиповић је рекао да ће апсолутно и то подржати ако се о томе договоре три народа.

Он је додао да жели и са политичког и са људског аспекта да БиХ нађе кључ своје организације, да три конститутивна народа нађу формулу око које ће се сложити, која ће бити праведна, односно која ће бити сматрана праведном за све.

Говорећи о односима Хрватске и Србије, Јосиповић је рекао да вјерује у искрено помирење и бољу сарадњу двије земље.

"Вјерујем у помирење, али помирење може бити онда када се успостави правда. За правду и за повлачње тужбе /за геноцид против Србије/ треба још, чини ми се, доста тога направити. Оставимо то времену. Мислим да су то све опције које су могуће и које су за добробит свих народа", рекао је Јосиповић.

На питање како планира помоћи процес повратка и остваривања права Срба у Хрватској, с обзиром да је добио њихову подршку, Јосиповић је рекао да је то проблем који треба одмах почети рјешавати.

"Свако мора знати да има право на повратак, да има право на поврат имовине. Међутим, постоје други озбиљни проблеми који су питање економског опстанка оних који би се жељели вратити. Рецимо, данас у околини Бенковца ни Хрвати ни Срби немају перспективу. Према томе, кључно је питање како људима отворити могућност запослења, могућност да опстану са својим породицама у економском смислу", рекао је Јосиповић.

Он сматра да је његов претходник Стјепан Месић позитивно обиљежио вријеме у којем је био на челу државе и да је пуно учинио на њеној међународној афирмацији, али да би он био опрезнији је код помиловања.

"Мислим да су нека помиловања можда била олако дана или исхитрена. Ево, и ово помиловање Синише Римца, које је изазвало толико спора", каже Јосиповић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog