Svijet

Украјина: Први избори након Наранџасте револуције

КИЈЕВ - У Украјини се данас одржавају предсједнички избори, први након Наранџасте револуције 2004. године.


Украјинци ће предсједника бирати између 18 кандидата од којих, како се процјењује, ни један неће моћи да побједи у првом кругу.

У другом кругу 7. фебруара, по свему судећи, избор ће се сузити на опозиционог лидера Виктора Јануковича и премијерку Јулију Тимошенко, мада шансе има и бивши гувернер Централне банке Сергеј Тигипко.

Украјинци с великим неповјерењем примају обећања предсједничких претендената, с обзиром на велико разочарање у резултате револуције.

Пет година послије Наранџасте револуције на украјинској политичкој сцени још су исте личности.

Очекује се, међутим, да с ње оде актуелни предсједник Виктор Јушченко, иако је и његово име на листи кандидата. Украјинци су сувише разочарани неиспуњеним обећањима.

"Револуција јесте била скок напријед у демократији и политици. Надали смо се значајним променама у економији и моралу, посебно у моралу власти. Надали смо се да ће се држава промијенити. Нажалост, није се догодило како смо очекивали", рекао је Тарас Логинов, један од учесника Наранџасте револуције.

Економија бивше совјетске републике са 46 милиона становника међу најлошијим је у Европи са падом од петнаест одсто.

Код Међународног монетарног фонда задужила се готово 17 милијарди долара. Ни ове године не очекује се напредак, што је велики терет за будућег предсједника.

Оно што је главним кандидатима заједничко јесте намјера да побољшају односе са Русијом, од које зависе кад је ријеч о енергији, а који су опасно нарушени током последњих пет година.

Изборе ће надгледати 60 хиљада посматрача, међу њима 600 из Организације за европску безбједност и сарадњу. Поређења ради, 2004. било је 12. 500 посматрача.

Гласачка мјеста отворена су јутрос у 8.00 часова, а затварају се у 20.00 часова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog