Društvo

Мала нада у жалбу на пресуду Делићу

БАЊА ЛУКА - Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић изјавио је  да не очекује да ће Хашки суд уважити жалбу Тужилаштва и повећати казну бившем команданту Армије БиХ Расиму Делићу.


Делић је осуђен због злочина муџахедина над заробљеним припадницима Војске РС почињених 1995. године.

"Из досадашње праксе рада Хашког суда и његовог крајње поножавајућег односа према српским жртвама у протеклом рату на простору бивше Југославије, тешко је очекивати да дође до промјене првобитне пресуде и повећања Делићеве казне", рекао је Митровић коментаришући расправу по жалби у случају Делић, која је најављена за уторак 19. јануара.

Митровић је подсјетио да је Хашки трибунал свјесно избјегао да првобитно Делића прогласи кривим по командној одговорности за стравичне злочине муџахедина над Србима у БиХ за које до данас нико није одговарао, истичући да је Трибунал на исти начин поступио и у случају Насера Орића и Рамуша Харадинаја, а све у циљу како би Срби били представљени јединим кривцима за ратна дешавања на простору бивше СФРЈ.

У Хашком трибуналу у уторак, 19. јануара, биће одржана расправа по жалби у предмету против некадашњег команданта Генералштаба Армије БиХ Расима Делића, који је 15. септембра 2008. године осуђен на три године затвора због злочина муџахедина над заробљеним припадницима Војске РС у Ливадама и Каменици у јулу и августу 1995. године.

Тужилаштво је у својој жалби навело да је казна од три године очигледно неадекватна, јер не одражава тежину злочина суровог поступања и Делићевог пропуста да их спријечи и казни починиоце.

Тужилаштво је оцијенило да је за Делића адекватнија казна од седам година затвора, док је одбрана тражила ослобађајућу пресуду.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog