Svijet

Ускоро процјена наслијеђа Хашког трибунала

ХАГ - Међународни кривични суд за бившу Југославију организоваће 23. и 24. фебруара конференцију о наслијеђу Хашког трибунала на којој се очекује више од 200 учесника, међу којима и представници правосудских институција БиХ, Србије и Хрватске.


Конференција под називом "Процјена наслијеђа Хашког трибунала" биће прилика да се саслушају идеје како на најбољи начин искористити правно и институционално наслијеђе Трибунала и да учесници размијене информације о активностима на његовом очувању, објављено је на сајту Хашког трибунала.

Основни циљ конференције је да промовише координацију и сарадњу различитих актера, како би се ојачали напори за коришћење наслијеђа суда у сврху владавине права, мира и правде у бившој Југославији и шире.

Под наслијеђем Трибунала подразумијевају се закључци садржани у његовим пресудама, допринос суда развоју међународног права, списи и архиви, те допринос суда владавини права у бившој Југославији и напретку међународне правде.

Конференцији ће присуствовати највиши званичници Трибунала - предсједник Патрик Робинсон, главни тужилац Серж Брамерц и секретар Џон Хокинг, док су учешће потврдили министри правде БиХ Бариша Чолак и Србије Снежана Маловић, а очекује се долазак министра правосуђа Хрватске Ивана Шимоновића, јавља дописник Срне из Хага.

Своје учешће већ су потврдили и предсједник суда БиХ Меџида Кресо и главни тужилац Милорад Барашин, предсједник Врховног суда Хрватске Бранко Хрватин и главни државни тужилац Младен Бајић, као и вршилац дужности предсједника Окружног суда у Београду Синиша Важић и тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Као модератори панел расправа на конференцији ће се појавити чувени аустралијски правник за људска права Џефри Робертсон, високи комесар УН за људска права Наванетем Пилај, бивши предсједник трибунала Габријела Кирк Мекдоналд, извршни директор Међународне адвокатске коморе Марк Елис, главни тужилац Трибунала Серж Брамерц, те директор програма за међународну правду организације Хјуман рајтс воч Ричард Дикер.

Учешће у раду конференције већ су потврдили и директор Фонда за хуманитарно право из Београда Наташа Кандић, предсједник Исраживачко документационог центра БиХ Мирсад Токача, Весна Тершелић из хрватске организације Документа, те Един Рамулић из удружења Извор из Приједора.

Учешће су потврдили и главни уредник новинске агенције Сенсе Мирко Кларин, службеник за везу Секретаријата Трибунала у БиХ Рефик Хоџић, консултант Међународног центра за правду у транзицији Богдан Иванишевић, шеф Одјељења за људска права Мисије ОЕБС у БиХ Џејмс Родехавер, као и бивши замјеник главног тужиоца БиХ и бивши руководилац Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ Дејвид Швендиман.

Хашки трибунал организује ову конференцији заједно са Владом Холандије и Пројектом за људска права "Санела Дијана Џенкинс" при Правном факултету Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog