Politika

Расправа о Делићевој пресуди у уторак

ХАГ - У Хашком трибуналу у уторак, 19. јануара, биће одржана расправа по жалби у предмету против некадашњег команданта Генералштаба Армије БиХ Расима Делића.


Делић је 15. септембра 2008. године осуђен на три године затвора због злочина муџахедина над заробљеним припадницима Војске Републике Српске у Ливадама и Каменици у јулу и августу 1995. године, јавио је дописник Срне из Хага.

Тужилаштво је у својој жалби навело да је казна од три године очигледно неадекватна, јер не одражава тежину злочина суровог поступања и Делићевог пропуста да их спријечи и казни починиоце.

"Жртве злочина су мјесец дана биле затворене у атмосфери сталног психолошког терора и биле изложене озбиљном физичком злостављању. Примјера ради, 11 заробљеника је било приморано да љуби крваву одрубљену главу дванаестог заробљеника. Тукли су их палицама и моткама и подвргавали електро-шоковима. Били су окивани и потом присиљавани да имитирају животиње", наводи се у жалбеном поднеску Тужилаштва.

Истиче се да су починиоци ових злочина били чланови озлоглашеног одреда "Ел Муџахед", који је Делић формирао и стално користио у борби.

"Делић је занемарио злочине својих подређених, а затим је наградио јединицу и изразио захвалност на њеним услугама", наводи се у документу.

Тужилаштво сматра да је за Делића адекватнија казна од седам година затвора, док је одбрана тражила ослобађајућу пресуду.

Због расправе о жалби, Делићу је судско вијеће наложило да се из Високог, гдје је на привремену слободу пуштен по истеку двије трећине првостепене казне, врати у притворску јединицу у Шевенингену.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog