Svijet

Давутоглу и Барак разоварали о кризи двије земље

АНКАРА - Министри иностраних послова Турске Ахмет Давутоглу и Израела Ехуд Барак разговарали су данас о односима Израела са Сиријом, Палестином и Либаном, као и о недавној дипломатској кризи Анкаре и Тел Авива.


 

Током састанка, који је трајао више од два сата, турски шеф дипломатије пренио је израелском колеги ставове и очекивања Анкаре, рекли су званичници, јавила је агенција Анадолија.

Барак је рекао да Израел поклања велику пажњу односима са Турском и да он није подржао "непријатан однос" према турском амбасадору у Тел Авиву.

Посјета Барака Анкари услиједила је након дипломатске кризе Турске и Израела, која је изазвана када је замјеник израелског министра иностраних послова Дани Ајалон позвао турског амбасадора Оузу Челикола на разговор како би изразио незадовољство Израела због турске телевизијске серије у којој израелски агенти отимају дјецу.

Ајалон је поставио турског амбасадора да сједи на двосједу видљиво нижем од његове столице за столом на коме је била само израелска застава, а при томе је одбио да се рукује с њим.

Понашање Ајалона изазвало је оштре критике турских званичника и затегло односе двије земље.

Димпломатска криза је окончана након извињења Израела и упозорења Турске да ће повући свог амбасадора из Јерусалима.

У интервјуу за израелски "Канал 2", Ајалон је рекао да је циљ инцидента у коме је он наводно "понизио" турског амбасадора натјеравши га да сједи у нижој столици од његове био да пошаље Турској пријетећу поруку, а не да понизи амбасадора.

"Прича са камерама није била планирана, нисам знао да ће то све бити снимљено. Моја намјера није била да понизим амбасадора већ да пошаљем поруку упозорења. Ни сам амбасадор није се осјећао увријеђеним све док новинари нису почели да говоре да је ријеч о понижењу", рекао је Ајалон.

Он је додао да је истинско понижење оно што је турски премијер Реџеп Тајип Ердоан урадио израелском предсједнику Шимону Пересу 2009. године када је љутито сишао са говорнице на Свјетском економском форуму у Давосу након вербалног сукоба са Пересом око сукоба у Гази.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog