Svijet

Мексико: Нађено тијело новинара који је истраживао криминал

КУЛИАКАН - Мексичка полиција пронашла је тијело новинара који је истраживао криминал и кога су прошлог мјесеца отели трговци дрогом.


Посмртни остаци радио новинара Хозе Луиса Ромера пронађени су у пластичној врећи у близини града Лос Мочис у западној дражви Синалоа, главном жаришту сукоба банди дроге.

Ромеро је отет 30. децембра у једном ресторану, а полиција је саопштила да су му отмичари сломили обје руке и једну ногу прије него што су га убили.

Ово је треће убиство новинара у Мексику у посљедњих неколико седмица.

Широм Мексика у рату између сукобљених картела за контролу трговине дрогом вриједну више милијарди долара убијено је око 17 000 људи од када је предсједник Фелипе Калдерон покренуо велику кампању против дроге крајем 2006. године.

Напади на медије су порасли, јер нарко банде желе да ућуткају новинаре који се баве убиствима и прљавим пословима мексичких картела.

Прошле седмице отет је и убијен други мексички новинар на сјеверу земље када је кренуо кући са посла. Отмичари су на његовом тијелу исписали пријетећу поруку.

У децембру, убијен је новинар у мексичком љетовалишту Тулум.

Најмање 26 новинара убијено је од 2006. године у Мексику што ову земљу чини једном од најопаснијих за представнике медија, саопштио је Одбор за заштиту новинара са сједиштем у САД.

Мексичко Министарство одбране саопштило је да ће послати више од 800 војника као помоћ војсци и полицији у потрази за бандама у пограничном граду Тихуана.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog