Društvo

Српско тужилаштво формирало тим за приоритете у раду

БИЈЕЉИНА - Српско Тужилаштво за ратне злочине, којем је Савез логораша Републике Српске предао више од 860 предмета који се односе на ратне злочине над Србима током рата у БиХ, формирало је тим који ће одредити приоритете у раду.


Mеђу првим предметима могли би да се нађу "Добровољачка улица" и "тузланска колона", кажу у Савезу логораша РС.

"Међу првим предметима могли би да буду `Добровљачка улица`, `Тузланска колона`, касарна `Виктор Бубањ` и `Коњиц`. Србија има право да одмах лишава слободе Санџаклије који су овдје ратовали, а који су њени држављани", навели су у Савезу логораша РС.

У Савезу су истакли да ће тужилаштво Србије од Тужилаштва БиХ тражити покретање истрага и привођење осумњичених, а ако се то не деси у року од шест мјесеци, онда ће србијанско тужилаштво даље проводити поступак, расписивати потјерницу и тражити да се лица хапсе.

Начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а РС Гојко Васић изјавио је полиција Српске може хапсити осумњичене у случају да Србија подигне оптужнице, односно покрене поступак у вези са овим предметима о ратним злочинима над Србима и распише међународне потјернице.

"Може се провести хапшење осумњичених лица која се онда се предају Суду БиХ, а након тога Суд на простору БиХ обуставља потрагу, јер је ријеч о држављанину БиХ", рекао је Васић и подсјетио да се, према Уставу, држављани БиХ не изручују другим земљама које их траже.

Сва лица која су обухваћена овим предметима, каже Васић, држављани су БиХ, тако да не може доћи до екстрадиције и тај механизам неће бити функционалан док не буде међудржавних уговора о уступања предмета и о могућности екстрадиције лица која су држављани БиХ по скраћеном поступку", појаснио је Васић.

Делегација Савеза логораша РС предала је у петак, 15. јануара, српском Тужилаштву за ратне злочине више од 860 предмета ратних злочина које су над Србима у БиХ током рата 1992-1995. године починили муслимани и Хрвати.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog