Politika

Радојичић: Изгледа ништа од састанка у Мадриду

БАЊА ЛУКА - Потпредсједник Савеза независних социјалдемократа Игор Радојичић изјавио је данас да не очекује да ће идућег мјесеца у Мадриду бити одржан састанак на коме би, како је најављивано, требало да присуствују страначки лидери и предсједавајући Савјета министара БиХ.


 

"Ни са једне стране није дошао било какав формални позив и не постоји никакав планиран дневни ред евентуалног састанка у Мадриду или негдје друго који је нама познат", рекао је Радојичић новинарима у Бањој Луци.

Он је истакао да се може претпоставити да међународна заједница неће одустати од предлагања питања која се тичу устава, реформи или испуњавања пет плус два услова и циљева за трансформацију ОХР-а, али да неке конкретизације од Европске уније, ОХР-а или неког трећег у овом тренутку још нема.

"Ако би дошло до неког састанка, мислим да ничија очекивања нису нарочито велика осим да би разговор био настављен. За било коју промјену Устава БиХ потребне су двије трећине посланика, а то је шест или седам политичких партија, што је готово научна фантастика у овом моменту", оцијенио је Радојичић.

Он је навео да би за представнике из Републике Српске било могуће разговарати о дијеловима Устава који су у вези са пресудом Европског суда за људска права у Стразбуру о изборном праву националних мањина у БиХ, али да то многима другима, а нарочито странкама из Федерације БиХ, није довољно.

"Нисам нарочити оптимиста да се може ишта очекивати ако до таквог састанка или таквих састанака дође", нагласио је Радојичић.

Он је додао да је за очекивати да и након општих избора у октобру међународна заједница настави са својим идејама и иницијативама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog