Društvo

Објављена ранг листа стипендиста фондације ''Др Милан Јелић''

БАЊА ЛУКА - Фондација „Др Милан Јелић“ објавила је данас коначну ранг листу стипендиста за школску 2009/2010. годину.


Укупно је додијељено 65 стипендија за студенте првог циклуса студија на универзитетима у РС у мјесечном износу од 400 КМ и 35 стипендија за студенте који се школују у иностранству у мјесечном износу од 800 КМ

Директор Фондације „Др Милан Јелић“ Тања Ђаковић рекла је да је конкурсом било предвиђено да се додијели 110 стипендија, али да у групама природних, медицинских и пољопривредних наука није било довољно пријављених кандидата који испуњавају услове предвиђене конкурсом због чега укупно десет стипендија из ових научних група за студенте из РС није додијељено.

„Новац који ће остати од недодијељених стипендија Фондација ће највјероватније да инвестира у неке друге сврхе, исто тако са циљем постицања младих талентованих људи“, изјавила је Ђаковић на данашњој конференцији за новинаре.

Она је подсјетила да је конкурс за додјелу стипендија Фондације „Др Милан Јелић“ објављен 2. новембра, да су стигле 332 пријаве, те да је прелиминарна ранг листа кандидата који су добили стипендије, а на коју се могао уложити приговор, објављена 23. децембра.

Директор Фондације „Др Милан Јелић“ нагласила је да је децембарски конкурс за додјелу највише осам сам стипендија за студенте другог и 5 стипендија за студенте трећег циклуса студија отворен до 28. јануара, те да би до краја школске 2009/2010. године требало да буде укупно додијељено 15 стипендија студентима другог циклуса студија у износу по 5.000 КМ, те 10 стипендија студентима трећег циклуса студија у износу од по 10.000 КМ.

Члан Управног одбора Фоднације „Др Милан Јелић“ Милан Грубор нагласио је да је Фондација наставила са праксом јасних критеријума приликом додјеле стипендија набољим студентима.

„Наша је идеја да у будућем периоду искључиво најбољи студенти добијају стипендије и да боље дефинишемо услове за стипендирање изузетно талентованих студената“, рекао је Грубор.

Према конкурсу, право на додјелу стипендија Фондације „Др Милан Јелић“ за први циклус студија у мјесечном износу од 400 КМ за домаће студенте и 800 КМ за студенте у иностранству имали су редовни студенти првог циклуса студија под условом да нису обнављали ниједну школску годину, да су положили све испите из претходне школске године, да нису старији од 25 година, да су држављани су БиХ, односно РС, и да имају стално мјесто пребивалишта на територији РС.

За добијање стипендија било је неопходно и да студенти који се школују у РС имају просјечну оцјену најмање девет, а студенти у иностранству 9,5 и више, а додатно се бодовало и објављивање студентског рада у међународним часописима, објављена научна књига, прихваћен патент, учешће на међународној научној конференцији са објављеним радом, учешће на међународним и домаћим такмичењима са освојеном наградом, учешће на домаћим и међународним студентској научној конференцији са објављеним радом.

Од укупно 65 стипендија за студенте универзитета у РС 15 стипендија је додијељено студентима техничких наука, 12 стипендија студентима природних наука, осам студентима медицинских и здравствених наука, девет студентима пољопривредних наука, 10 студентима друштвених наука, шест студентима хуманистичких наука и пет стипендија студентима умјетности.

Коначна ранг листа стипендиста Фондације „Др Милан Јелић“ првог циклуса студија објављена је на интернет страници Фондације www.fondacijamilanjelic.org.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog