Politika

Србије жели превазићи подјеле у Штрпцима

БЕОГРАД - Министар за Косово и Метохију у Влади Србије Горан Богдановић оцијенио је вечерас да се мора учинити све да се подјеле које постоје у српској заједници у општини Штрпце превазиђу, јер те подјеле нису у интересу Срба на Космету.


 

Он је оцијенио да је подјелу могуће превазићи разговорима, истичући да је упутио апел свим челницима општине Штрпце да је неопходно јединство и да се Срби не смију дијелити на оне који су изашли на косовске изборе и оне који нису.

"Мислим да су моју поруку разумели и једни и други и моја посета Штрпцу, која је прекинута, ишла је у том циљу да видимо на који начин можемо да превазиђемо постојеће разлике", рекао је Богдановић.

Он је подсјетио да Влада Србије подржва локалну власт која је изабрана у мају 2008. године и нагласио да те људе "неће оставити на милост и немилост било коме" и да неће дозволити да народ у Штрпцу испашта због несугласица двије власти.

Скупштина општине Штрпце која функционише по систему Владе Србије позвала је данас општинске власти које подржава влада у Приштини да до сриједе напусте просторије предсједника и потпредсједника општине, јер ће у супротном поднијети кривичне пријаве због "узурпације службеног простора".

Коментаришући иницијативу појединих представника међународне заједнице и тежње Албанаца да интегришу сјевер Косова у такозвану независну државу, Богдановић је истакао да је то "апсолутно неспроводиво", као и да су такве намјере опасне и да могу изазвати нове тензије и сукобе на сјеверу Косова и Метохије.

"Одговорност за тако нешто би пала на иницијаторе те идеје јер тако нешто у овом тренутку може да буде само контрапродуктивно", рекао је министар за Косово и Метохију у Влади Србије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog