Društvo

Перичевић: Тихо етничко чишчење у Тузласнком кантону

БАЊА ЛУКА - Предсједник Хрватског народног вијећа у Тузланском кантону Славко Перичевић изјавио је да се у овом кантону проводи политика тихог етничког чишћења Срба и Хрвата, што је практично наставак рата другим средствима.


Он је изнио податке да је у 13 општина Тузланског кантона укупно запослено 15 500 људи, међу којима је 90 одсто Бошњака.

"У свим институцијама које се финансирају из буџета Бошњаци су доминантни, почев од правосудних, у којима их има 87,88 одсто, затим у здравству 89, у образовању 88,5, а на руководним позицијама 83 одсто", рекао је Перичевић.

Непобитно је да су протекла збивања у БиХ значајно промијенила демографску слику БиХ, истакао је Перичевић и додао да би због тога требало провести попис.

Хрватско народно вијеће и Српско грађанско вијеће, која дјелују у Тузланском кантону, још прије четири године детаљно су анализирали ситуацију са становишта конститутивности у запошљавању и оцијенили је катастрофалном.

"Овдашња ситуација је још гора. Да ли се свјесно или несвјесно проводи једна дискриминаторска политика, то не знам, али чињеница да међу 15 500 укупно запослених у 13 општина Срба има само 4,1 одсто, Хрвата 6,1, а осталих 1,5, довољно говори сама за себе", рекао је Перичевић.

Према његовим ријечима, посљедњи конкурс за запошљавање у кантоналном МУП-у завршен је на сраман начин, јер неколико кандидата није добило посао само зато што су припадници српског, односно хрватског народа, па су двије невладине организације због оваквог исхода упутиле приговор свим релевантним домаћим институцијама, као и ЕУПМ-у и ОХР-у, али нико није одговорио.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog