Društvo

Вукчевић: Није добро да архива из Хага буде у Сарајеву

БАЊА ЛУКА - Главни тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да није за рјешење да се архива Хашког трибунала пребаци у Сарајево или на било које друго мјесто на подручју бивше Југославије.


"У Хагу је Трибунал УН и тој архиви мјесто је управо у централи или на мјесту које одреди сједиште УН. То је најбоље, неутрално и најприхватљивије решење за све државе. Важно је да сви правосудни органи буду у могућности да користе овај материјал за своје поступке", рекао је Вукчевић.

Говорећи о документацији коју је Тужилаштву Србије за ратне злочине доставио Савез логораша Републике Српске, Вукчевић је истакао да је више од 50 одсто пријава већ предмет обраде и да треба времена за обраду материјала, јер у укупно 300 пријава има више од 22 000 потенцијалних извршилаца ратних злочина.

"Оно што ме чини узнемиреним јесте чињеница да постоји доза политике у овом случају, а никада нисам пристао да ме било ко користи као инструмент", нагласио је Вукчевић.

Према његовим ријечима, одредбе Дејтона и нови Уговор о међународној правној помоћи, као и нове одредбе Закона о кривичном поступку о могућности уступања предмета, дају знатно више могућности него раније.

"Међутим, сигурно нећемо разбацивати новац пореских обвезника Србије и покретати поступке где немамо извесне починиоце који седе на оптуженичкој клупи", поручио је Вукчевић.

Осврћући се на предмет "тузланска колона", Вукчевић је истакао да ће Тужилаштво учинити све да буде задовољена правда за убиство најмање 51 војника ЈНA. "Нико нема право да затвори очи пред чињеницом да су ти људи брутално убијени у повлачењу".

Случај "Добровољачка улица" Вукчевић је оцијенио као предмет сталне политизације.

"Ми се боримо и на међународном и на домаћем фронту да одговорни за ратне злочине угледају судски поступак. Њега ће бити када политика пусти правосуђе да на миру процесуира ратне злочине", додао је главни тужилац Србије.

Он је рекао да жели успоставити боље односе са Тужилаштвом БиХ, али да још нема воље да се за ратне злочине потпише Споразум о уступању доказа какав имају све земље у региону.

"БиХ је изузетак. Тиме бисмо ове предмете много ефикасније процесуирали. Са Хрватском, на примјер, имамо 28 размијењених предмета на овај начин", појаснио је Вукчевић.

Регионални карактер ратних злочина, проблеми у сарадњи и насљеђе Трибунала у Хагу биће теме међународне конференције 23. и 24. фебруара у Хагу на којој ће учествовати и представници правосудних институција Србије, БиХ и Хрватске.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog