Politika

Oсманчевић о могућем одговору Уставног суда

БАЊА ЛУКА - Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске искористиће све правне могућности ако одговор Уставног суда БиХ на апелацију коју је овај клуб упутио на Пословник о раду Уставног суда РС буде негативан, изјавио је предсједавајући Вијећа народа РС Џевад Османчевић.


"Одлука Уставног суда БиХ не може да се прејудицира, али Клуб бошњачких делегата очекује позитиван одговор", рекао је Османчевић.

Он је додао да би негативан одговор Уставног суда БиХ могао да проузрокује проблем за функционисање Вијећа и да остави мрљу на Уставни суд БиХ и на Вијеће.

Клуб Бошњака у апелацији је навео да је Пословник о раду Уставног суда РС противуставан и да је супротан Закону о Уставном суду РС у којем се предвиђа да се у меритуму расправе о томе да ли је повријеђен витални национални интерес одлучује у Вијећу које чине седам судија, гдје се акт ставља ван снаге ако двојица судија констатују да је дошло до повреде интереса.

У апелацији је истакнуто да Пословником о раду Уставног суда РС није преузета одредба из Устава РС и закона о Уставном суду РС, већ је предвиђено да се у меритуму да ли је повријеђен витални национални интерес одлучује двотрећинском већином, што значи да од седам судија њих пет треба да потврди повреду интереса.

"Ово питање покренуло је разне процедуре које су кулминирале револтом и неучествовањем Клуба Бошњака у Вијећу народа РС један период. Ту смо ситуацију превазишли и у овом тренутку Вијеће функционише у пуном саставу", рекао је Османчевић.

Чекајући одлуку Уставног суда БиХ Клуб Бошњака у Вијећу народа није се мјесецима изјашњавао о актима које је усвајала Народна скупштина РС, а сједнице Вијећа нису сазиване због отказивања учешћа Клуба Бошњака.

Уставни суд БиХ наставиће да разматра апелацију 29. јануара.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog