Politika

Економска дипломатија: Србија шаље 28 стручњака у свијет

БЕОГРАД - Поступак избора нових 28 економских дипломата завршен је и они на прољеће крећу у земље у којима ће бранити привредне интересе Србије.


Како je речено у Министарству економије, које је спровело конкурс, већ је одржан први састанак са одабраним кандидатима.

Они ће наредних недјеља проћи детаљне економске, дипломатске, али и безбједносне припреме, прије него што се отисну у земље ЕУ, државе региона и оне стратешки важне - Америку, Канаду, Русију, Украјину, Кину, Турску, Јапан...

Избор дипломата је трајао скоро пола године, а пријављени су прошли чак шест елиминационих кругова тестирања, што, иначе, никада до сада, на такав начин, није рађено у државној управи Србије.

Из Динкићевог министарства поручују да је из читавог процеса била у потпуности елиминисана политика.

"Зелено свјетло" за кандидате дала је независна, стручна комисија, у којој су били представници министарстава економије и спољних послова, Управе за кадрове...

Иако новопечене дипломате бира, плаћа и даје им задатке Министарство економије, они неће бити "подстанари" у српским конзуларним представништвима.

Рапорт ће подносити и амбасадорима Србије, који ће им, по својој функцији, бити шефови.

"Звање" економских дипломата добило је девет жена и 19 мушкараца. Међу њима има економиста, правника... Просјек старости је 36 година.

Дипломате би, како се тврди, требало да помогну промоцији српске привреде у иностранству, побољшању извоза и привлачењу страних инвеститора као и да истраже тржишта земаља у које буду послати, открију могућности за увоз српске робе, законске прописе као и праксу пословања.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog