Politika

Месић je човјек прошлости који је промашио циљ

Званичници РС оцјењују изјаву Месића, да би у случају референдума о отцјепљењу овог ентитета послао војску, као класичан ратнохушкачки зов човјека прошлости.


 

Жестоке реакције из Републике Српске су упућене, како од званичника, тако и од борачких удружења и других сличних организација.

Члан предсједништва Босне и Херцеговине Небојша Радмановић оцјењује како је Месић у десет година свог мандата дао небројено много изјава које су биле директно мијешање у унутрашње односе у Босни и Херцеговини, углавном на рачун Републике Српске. Милорад Додик поручио је како је изјава хрватског предсједника узнемирујућа пријетња човјека који је, како каже, каријеру почео ратом, а сад би да је тако и заврши.

"На дневном редом у РС није референдум о самосталности него је референдум о одбрани Дејтонског споразума, и у том погледу је веома јасно да је Месић и овај пут промашио и циљ и мету“, каже Додик.

Опозиција у Републици Српској још је оштрија и поручује како је ово још један знак да се, како кажу, Хрватска није одрекла својих ратних циљева. Предсједник Српске демократске странке Младен Босић каже како је овај случај очигледан доказ колико је пријем Босне и Херцеговине у НАТО озбиљно и осјетљиво питање.

"Уколико би Босна и Херцегвина ушла на НАТО савез и уколико би Хрватска заиста напала РС ни Србија нити били која друга земља не би смијела да интервенише ни помогне Србима у РС“, каже Босић.

Месића оштре поруке из Републике Српске нису претјерано узбудиле. Поручујући како је изјаву да би војно пресjекао коридор дао у неформалном разговору с новинарима током новогодишњег и божићног пријема, нагласио је како стоји иза сваке своје ријечи. Хрватска је, како каже, гарант Дејтонског споразума, а референдумом би дошло до рушења Дејтона. Ипак, Месић не вјерује да у овом тренутку постоји неко ко ће покушати да разбије цјеловитост Босне и Херцеговине.

"Разбијање БиХ имао је за циљ Слободан Милошевић, ви знате како је та авантура, са колико људских жртава завршила. Не вјерујем да постоји још неко ко ће покушати поново да разбије Бих“, сматра Месић.

Очекивано, у Сарајеву за сада нема никаквих реакција на Месићеву поруку.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog