Politika

Љајић: Декларација није нека утјеха за жртве

БЕОГРАД - Предсједник Националног савјета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је да усвајање декларације о Сребреници у Скупштини Србије "неће ријешити све проблеме у односима и да неће бити нека огромна утјеха за жртве".


"Али, у сваком случају показује јасан сигнал Србије да је свесна злочина који су почињени у Сребреници и да је спремна да одлучније уђе у процес суочавања са прошлошћу и процес помирења", рекао је Љајић.

Он сматра да резолуцију треба усвојити у интересу Србије и помирења у региону.

"Србија ће усвајањем декларације добити на моралном и политичком међународном кредибилитету, а добиће и већи маневарски простор да се инсистира на жртвама српског народа током сукоба", сматра он.

Љајић је рекао да повлачење узајамних тужби за геноцид Србије и Хрватске није кључно питање за Београд, јер постоји низ других отворених проблема у односима двије државе које треба ријешавати, преносе београдски медији.

"Хрватска је на потезу, а ми немамо разлога да бежимо од пресуде Међународног суда правде", рекао је Љајић, истичући да је простор за вансудски договор постојао и прије него што је Хрватска поднијела тужбу, а када је већ поднесена, Хрватска је та која треба да одлучи да ли ће је повући.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog