Društvo

Антипушачка кампања креће из Добоја

ДОБОЈ - директор Регионалног завода за здравствену заштиту у Добоју Марин Кватерник сматра да смањење употребе дувана и одвикавање од пушења представља једно од најзначајнијих јавноздравствених и општедруштвених питања у Републици Српској.


 

"Смањење употребе дувана има здравствени и економски значај, не само за Српску, већ за сваку имало здравсрвено-медицински и друштвено организовану земљу", рекао је Кватерник на данашњој конференцији за новинаре одржаној поводом 31. јануара - Дана без цигарета у Српској и најавио почетак антипушачкуе кампање под називом "Српска без дуванског дима".

Антипушачка кампања "Српска без дуванског дима" почела је на цијелом простору Српске постављањем билборда у осам већих градова Српске, док ће почетак другог полугодишта у школама бити обиљежен са 500 постера и 10 000 лифлета који ће бити дијељени ученицима с циљем афирмације непушења као стила живота младих - рекао је Кватерник

Он је подсјетио да прије три године обављено непотпуно анкетирање у више градова Српске указују да 30 одсто учениика виших разреда основних и првих разреда средњих школа повремено или стално пуши.

Према његовим ријечима, дуван и дувански дим садржи и више од 4 000 различитих елемената и једињена, од којих је највећи број токсичан и узрочник многих здравствених проблема, већином кардиоваскуларнимх, респираторних, пробавних, генитоуралних и разних врста рака.

"За одвикавање од пушења потребно је испунити неколико стратегијски важних активности, међу којима су приоритени истрајност и избјегавање узимања цигарете чак и ако постоји велика жеља", објаснио је Кватерник и препоручио да се у осјећању потребе за дуваном користити замјена за никотин и затражи помоћ медицинара.

Због таквих посљедица дувана и дуванског дима Влада РС је прије четири године усвојила Стратегију контроле дувана у Српској и сет закона и уредби из ове области, чија се примјена у пракси одвија постепено и изазива повећани интерес пушача за престанак пушења.

Кампању "РС без дуванског дима" заједничка је акција Министарства здравља и социјалне заштите РС, Института за заштиту здравља РС –Регионални завод у Добоју и Фондације за унапређење здравствене и социјалне заштите “ФаМИ”, који је поџан од Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog