Politika

Додик: Прва ратна изјава од Дејтона - Месићева

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је да је изјава одлазећег хрватског предсједника Стјепана Месића о примијени војне силе, прва ратна изјава у БиХ након Дејтонског споразума и позивање на насиље као одговор на неку хипотетичку могућност.


"То говори о томе да је Месић у свом оперативном раду као предсједник вјероватно и размишљао о том начину, можда чак и стварао планове те врсте, па је можда сада нервозан што се ништа није десило у његовом мандату и што није могао да покаже оно што у суштини јесте, да је ратно-хушкачки лидер", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Премијер Додик је рекао да је Месић на почетку "југословенске трагедије имао значајну улогу у политичкој припреми злочина који су се десили на просторима бивше Југославије", а у то вријеме био је и предсједник Владе Хрватске када су Срби избачени из хрватског Устава као конститутиван народ и када су почели оружани напади и борбе у Хрватској.

"Из тог миљеа Месић није могао да се издигне и свој мандат завршава управо позивом на насиље", рекао је Додик.

Премијер РС је додао да је од изјаве Месића, који је већ бивши предсједник, важнија изјава новоизабраног хрватског предсједника Иве Јосиповића која, како је навео, улива наду у развој односа какави се прижељкују у региону.

Одлазећи предсједник Хрватске Стјепан Месић рекао је у неформалном разговору са новинарима да би, у тренутку када би предсједник Владе РС Милорад Додик расписао референдум о отцјепљењу од БиХ, Војском Хрватске прекинуо коридор у Посавини.

Новоизабрани хрватски предсједник Иво Јосиповић изјавио је да његова опција није слање војске у сусједну земљу и да су му битни добри односи са сусједима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog